onsdag 18 maj 2016

Magasinbegränsningar

Just nu när jag sitter här och skriver har jag fått reda på att Anders Ygeman, vår inrikesminister har sagt att man driver en linje om magasinbegränsning i EU.
I korthet liknar det Bodil Valeros förslag. Men Att detta har Ministern riksdagens mandat att driva, menar han.

I korthet så ska det vara magasinbegränsning om 6 patroner för gevär, och 20 för pistol.
Om det innebär vapen som kan ta större magasin, eller förbud mot magasin med de storlekarna är lite oklart. Om ett sådant magasinförslag går igenom får vi hoppas att det är förbud mot magasin, och inte mot vapen som kan ta stora magasin.

Skillnaden mellan dom två är att alla vapen som kan ta magasin kan ta stora magasin. Det skulle bli ett förbud mot i princip alla semiautomatiska vapen för jakt, och alla pistoler för sportskytte.

Om det handlar om att magasin med större kapacitet inte får säljas blir det i princip väldigt svårt att hävda sig i någon gevärsgren alls inom dynamiskt skytte. Inte ens MAS 10 (Manual action Standard 10) som är en väldigt amerikansk division då den tar höjd på att det finns delstater kvar i USA som har mag begränsningar på 10 skott. För naturligtvis skulle man kunna inskränka lagen till att bara gälla semiautomatiska vapens magasin.. Men för alla er som kan något om vapen, inser det absurt konstiga i en sådan lag. Speciellt om jag har en jaktbössa som är manuell repeterande och till den får köpa stora magasin. magasin som också skulle passa i min semiautomatiska bössa. Hur skulle man hantera det rent juridiskt. Nej Vi skulle i sverige få en helt egen klass.. med max 6 patroner i magget och ett i loppet ser jag framför mig ett genomförande av en station på 32 rounds som skulle medföra 4-5 magbyten och en ökad tid på sisådär 6 till 10 sekunder.

Och då kommer vi till varför..
Någonstans har folk fått för sig att ett större magasin ger en person mer kapacitet att skapa skada.
Och det stämmer! i teorin!
Men endast i ett väldigt teoretiskt scenario, om ens det.
Om det tar mig som sportskytt 6 extra sekunder att avfyra 32 skott, vad gör de 6 sekunderna i ett verkligt scenario för skillnad?

Titta på några av de verkliga scenariona, som så ofta diskuteras. Det är ju dessa man skyddar individer mot med magasinbegränsningarna menar man. Ta skolskjutningar? Hur fort går dessa? 12sekunder, en minut?

Ta som exempel https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_Polytechnique_massacre i Canada för 26 år sedan.
28 människor som skytten sköt mot, en som han attackerade med kniv. 15 dog skytten inkluderad.
anta att han sköt 2 skott mot varje person. Antagligen mindre men ändå, finns bara beskrivet att han laddar om 2 gånger. men i runda slängar 50 skott.

Om han var begränsad till magasin med endast 6 patroner, och varje omladdning skulle ta två sekunder.. Stop och belägg!! 2 sekunder för en omladdning!?
Ja. Visst låter det lite? Men det är precis de tiderna som vi sportskyttar rör oss kring, och vi pratar att begränsa magasin för lagliga skyttar! För att minimera riskerna att en laglig skytt går bananas. kriminella använder inte vapen som är registrerade och som dom har licens för. En kriminell som inte spenderat kanske 20 tusen patroner i övning varje år kommer säkert inte ner i de tiderna. Men dom har olagliga militära vapen med militära magasin. åter till matematiken.

50 skott  är ungefär 8 magasin. Ett magasin är redan laddad i vapnet. Så vi har alltså 7 omladdningar att genomföra. Den totala extratiden för en sportskytt är alltså 14 sekunder. Massakern i Canada för 26 år sedan pågick i 20 minuter. 14 sekunder är inte en faktor. 14 sekunder är inte något som på något sätt hade ändrat utgången nämnvärt.

För en sportskytt på en stage (en stage är ett delmoment i en tävling i dynamiskt skytte), där de snabbaste skyttarna har en tid på runt 30 sekunder är så klar en sisådär 10 sekunder extra en enorm skillnad. Det är 33% långsammare än alla andra. Det räcker för att skyttet ska sluta bli en skyttesport, och i stället bli en sport i snabbast omladdning. Dynamiskt skytte bygger på att man tar poängen på tavlan och delar med tiden det tog skytten att skjuta. Kort och enkelt, Om skidskytte är skyttets maratonlopp, är dynamiskt skytte 100 meters grenen.

Ett magasinförbud har ingen som helst verklig inverkan på en galen persons förmåga att skapa enorma skador. Och det är ju därför man vill införa förbudet.

Vi tar fler exempel, (tro nu för guds skull inte jag är expert på skoskjutningar. Jag använder wikipedia. helst skulle jag vilja ägna kvällen åt min bok "Dry-fire training" av Ben Stoger, och förbereda mig för skytte tävlingen i slutet av Maj i Tallin genom att rengöra mina magasin som det kom in grus i under tävlingen i Södertälje i helgen.)

University of Texas massakern, av Charles Whitman (https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Whitman).17 döda och 31 skadade. Pågick i 96 minuter.
hur många gånger laddade han om? Massor. varför då? Jo många av skotten fälldes från ett vanligt Manuellt omladdad Jaktgevär Remington 700 med ett vanligt 5skottsmagasin. han hade även semiautomatiska jaktgevär, men inga gevär med stora magasin.

Vi tar två till, Men innan det. Gå gärna in på wikipedia och titta på mängden skolskjutningar och bli förvånade. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States) Detta är inget modernt fenomen som möjliggjorts med moderna militära vapen (moderna och moderna.. AR-15 som ju oftast beskrivs som ett modernt militärt vapen kom på slutet av 50 talet)

https://en.wikipedia.org/wiki/Olean_High_School_shooting 
En 17åring som skjuter 14 personer. och avfyrar 31 skott. Med ett vanligt repeterande gevär i Älgkaliber. Inget speciellt magasin, utan antagligen en vanlig 5skottare. 98 minuter pågick skjutningarna i. med 6 skottsmagasin pratar vi fem omladdningar, som för en van sportskytt måste gått rätt snabbt. Hade han skjutit fler om han slapp byta magasin?

Och den sista som exempel. En av de mest kända Columbine High School massacre 
1999 där två stycken studenter dödar 12 och skadar 24 personer, och tar sedan sina liv.
En av skyttarna, Harris, är beväpnad med ett vapen med 10 skotts magasin. Han måste alltså byta magasin efter var tionde skott. Han skjuter totalt 96 skott med det vapnet. Alltså 9 magasinbyten totalt. Han hade över 13 magasin med sig.
Detta var under en tid då man i USA på federal nivå hade begränsat lagliga magasin till 10 skott. Just med argumenten som man nu anför i Europa.

Den federala lagen finns inte längre, och så vitt jag vet har bara 8 delstater restriktioner på magasinstorlek idag. Intressant att nämna är också att lagen i sig var en idé från Bill Ruger. Mannen bakom Vapenföretaget Ruger. historien förtäljer att Ruger,under 1990 talets början började få försäljnings problem på sina pistoler, som hade mindre magasin, då han konkurrensutsattes av nya modeller från Beretta, Glock, med flera med dubbelstackade magasin. 

För lite mer studier i ämmnet kring USAs nu övergivna magasinbegränsning och hur effektiv den visade sig vara kan denna artikel vara en ingångspunkt.
http://us-presidents.insidegov.com/stories/9338/how-effective-assault-weapons-ban

Den stora skillnaden mellan Europa och USA är dock att i USA är det en helt annan inställning till Vapen än här. Att komma över vapen i USA som tonåring, kan vara så enkelt som att titta i sina föräldrars garderob i sovrummet. kriminella vapen i omlopp behöver inte vara insmugglade militära pjäser utifrån, utan kan vara stöldgods. från legala vapenägare.
Något som inte är lika förekommande i Europa. För trots allt så har de flesta länder i europa någon form av licens system för att få köpa vapen.

I Europa skulle därför magasinbegränsningar i princip enbart drabba sportskyttar. kriminella och deras vapen har annat ursprung än den inhemska civila marknaden. magasinbegränsningar kommer enbart att ha effekt på civilt lagligt innehav.

Och som du kanske förstår av exemplen ovan nu, så ger magasinbegränsningarna inte mycket i form av ökad säkerhet. Se vidare min post om Vilka vapen som är farligast

För er som nu gillar youtube filmer. https://youtu.be/b2Upjn5DR0o visar tydligt varför magasinbegränsningar inte har någon effekt. Spola fram 2 minuter ungefär i filmen

Men för tävlings-skyttar i dynamiskt skytte innebär det en nedläggning av alla gevärsgrenar, och Open grenen i pistolskytte. Det som kallas skyttets formel-1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar