måndag 13 mars 2017

Svar till Bodil Valeo

Bodil Valero försöker beskriva varför hon röstar för EUs vapendirektiv.
Ett kontroversiellt direktiv som lades fram utan den obligatoriska konsekvensanalysen som alltid måste göras. Skälet att slippa konsekvensanalys var att direktivet skulle motverka terrorismen inom EU, och det var bråttom. Frankrike hade skakats av Terroristangrepp, om med denna bakgrund framhöll EU kommissionen att man inte hade tid, och vapendirektivet var av yttersta vikt.
Det framkom ganska fort att direktivet inte motverkade några illegala vapen överhuvudtaget, och nu har man strukit dessa delar. Däremot har man fortfarande inte gjort en konsekvensanalys. Något som borde ha gjorts, då en sådan hade kunnat visa våra EU parlamentariker hur mycket dom skjuter bredvid målet.

Bodils huvudpunkter i sina skäl att rösta ja till vapendirektivet handlar om att minska antalet mord, olyckor och våld i nära relationer.
Vapendirektivet som det ser ut idag skärper reglerna kring vapen som främst används inom sportskytte i Sverige och övriga Europa idag. Bland annat förbjuds k-pistskytte som är en svensk sportskyttegren med mångåriga anor.

Däremot är hagelgevär ett vapen i det nya direktivet som kan innehas utan licens i Europa.
Om man röstar ja för Vapendirektivet med motiveringen att det minskar olyckor, mord och våld i nära relationer skulle det vara intressant om Bodil Valero hade tagit sig en funderare kring hur många kvinnor som blivit skjutna i sina hem med k-pist kontra hagelgevär.
Hur många olyckor har skett på skjutbanan med sportskyttevapen, och hur många olyckor har skett med hagelgevär i skogen?
Hur många skolskjutningar har skett i Europa med sportskyttegevär med stora magasin, eller med lagliga k-pistar?
Och hur många mord har skett med avsågade hagelgevär som köpts licensfritt, och kommit in i Sverige?

Just nu kommer våra EU parlamentariker sitta och rösta om ett nytt vapendirektiv som riskerar att försvåra för sportskyttar i Sverige och hela Europa, med motiveringar som är i princip helt bisarra. I stället för den gamla slogan att säga att vapen dödar människor, har Bodil Valero med flera andra ja sägande parlamentariker verkat fått fnatt och säger nu något som innebär att stora magasin får människor att begå självmord.
För det är självmord, olyckor och våld i relationer man vill begränsa, och sättet man gör det på är att begränsa storlek på magasin.

För att träffa mitt i målet måste man sikta mitt i målet. MP siktar utanför tavlan, och hoppas att skottet ska gå mitt i. Vill man ha de förbättringar man nämner, måste man göra insatser som kan påverka detta. Våld i hemmet, samt olyckor och mord har aldrig varit beroende av stora magasin eller sportskyttevapen av något slag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar